maandag 29 februari 2016

Collaborateurs

Wat collaborateurs zijn, wist ik wel. Maar toen het in de les ging over de 'fouten' in de repressie, hoorde ik het in Keulen donderen.

Voor wie niet weet dat een collaborateur is: Een collaborateur is iemand die samenwerkt met de vijand, in dit geval dus met de Duitser.

De term repressie wordt in de Belgische geschiedenis gebruikt om te verwijzen naar de vervolging en bestraffing van echte en vermeende collaborateurs na de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog. De Vlaamse 'zwarten' zouden veel strenger gestraft zijn geweest dan de Franstaligen en zou deze 'repressie zonder maat of einde' een Belgische poging zijn geweest om de Vlaamse beweging definitief op de knieën te krijgen. Er zijn geen bewijzen dat de bestraffing van de collaboratie anti-Vlaams was. In Franstalig België waren misschien wel minder collaborateurs, maar ze werden wel merkelijk strenger gestraft dan de Vlaamse aanhangers van de Nieuwe Orde.

De repressie was dus niet anti-Vlaams maar wel tegen die elementen in de Vlaamse beweging die anti-Belgisch en – niet te vergeten – anti-democratisch was. En het moet gezegd dat vele collaboratiebewegingen de Vlaamse leeuw in hun vlag en ‘Vlaams’ of ‘ Vlaanderen’ in hun naam hadden.


Maandag 29 februari

Vandaag, de eerste dag na een bewogen weekend, hadden we in de namiddag een les van het keuzetraject 'Ten Oorlog!'. Tijdens het weekend had ik niet veel zin en fut om aan mijn blog te werken, maar die zin is teruggekomen. Ik heb weer nieuwe impulsen gekregen en wil hier mee aan de slag gaan. Ook zijn er enkele onduidelijkheden opgelost, waardoor ik weer verder kan!

Ervaring met bloggen

Aangezien ik niet goed wist wat er verwacht werd van 'minstens drie posten over de ervaringen, werkwijze en inzichten opgedaan tijden het doorlopen van dit keuzetraject', zal ik er twee posts over schrijven in plaats van drie.

Bij aanvang van het keuzetraject toen de werkvorm (een blog maken) werd voorgesteld, dacht ik meteen dat dit niets voor mij was. Ik ben helemaal niet zo handig met computers en als ik iets zie van 'echte bloggers' vind ik dat altijd stom!

Deze werkvorm zorgt er wel voor dat wanneer je van school thuiskomt je niet meteen in de zetel gaat zitten en de rest van de avond niets meer doet. De eerste dag moest ik me echt aan het werk zetten, maar vanaf dag twee ging dit al vlot! Ik kwam thuis van school en wilde direct meer weten over onderwerpen die tijdens de les aan bod kwamen of plots in me te binnen schoten.

zondag 28 februari 2016

De invloed van oorlog op kinderen

Kinderen en oorlog
Het zijn de volwassenen die oorlog maken. Maar omdat kinderen afhankelijk zijn van volwassenen, lijden ook zij onder de gevolgen van de oorlog. De vier basisrechten van kinderen zijn recht op leven, liefde, zorg en vrijheid. In een oorlogssituatie worden die rechten vrijwel altijd geschonden: kinderen lopen gevaar hun leven en vrijheid te verliezen, en de liefde en zorg van hun ouders en familie te moeten missen. Ze lopen gevaar mishandeld te worden en misbruikt. Dit misbruik gaat zover dat er soms kinderen als wapen worden ingezet.

Om weerstand te kunnen bieden aan het beter uitgeruste leger van Saddam Hoessein zette Iran in de eerste Golfoorlog van 1980 tot 1988 massaal kinderen in aan het front. Duizenden kinderen werden in de eerste frontlinie het mijnenveld ingestuurd om de mijnen te laten ontploffen of om zich met een granaat in de hand voor de vijandelijke mitrailleurs te werpen. In totaal zijn er meer dan 100.000 kinderen jonger dan 16 jaar op deze manier omgekomen.

Dagelijks leven in oorlog
In een land waar vrede heerst, voelen we ons over het algemeen veilig. Er is voldoende voedsel, en tijd voor spelen en sporten. De kinderen gaan school, en kunnen aan hun toekomst denken. Wat ze willen worden en willen bereiken. Voor kinderen die leven in een land in oorlog is dat allemaal anders. Voor hen is het dagelijks leven onveilig, ze kunnen vaak niet naar school, er kan gebrek aan voedsel zijn, en ze moeten zich steeds zorgen maken over het welzijn van hun familie en van zichzelf. Het is moeilijk in een oorlog te overleven, laat staan dat je vertrouwen hebt in een goede toekomst.

Als kinderen in de frontlinies van de gevechten terecht komen is het gevaar op dood, verwonding en verminking groot. In de periode 1987 tot 1999 kwamen twee miljoen kinderen om. Zes miljoen kinderen werden ernstig gewond of permanent gehandicapt.

Op de vlucht voor het geweld 
Vaak moeten kinderen met hun ouders en familie het geweld ontvluchten naar buurlanden waar het veiliger is. Voor die veiligheid betalen ze vaak een hoge prijs. De kinderen worden dakloos, en stateloos. Vaak worden ze opgevangen in vluchtelingen kampen, waar ze soms jaren moeten blijven en de hoop op terugkeer naar hun eigen land steeds kleiner wordt. In de kampen zijn ze afhankelijk van voedselhulp, en vaak zijn de hygiënische omstandigheden slecht zodat er veel kinderen ziek worden. Je zou zeggen dat de mensen in de vluchtelingenkampen saamhorig zouden wezen, ze zijn immers allemaal slachtoffer van hetzelfde lot? Maar dat is niet het geval. Bij de uitdeling van voedsel komt het voor dat de sterkere mensen en de mannen de vrouwen en kinderen wegduwen. Er gaan meer kinderen dood tijdens de vlucht en in de opvangkampen dan er kinderen tijdens de gevechten sneuvelen.

Getuigenissen
In september 1999, toen de oorlog begon, ging Amina nog steeds naar school in Grozny. De inwoners hoopten dat de oorlog niet lang zou gaan duren. Op 8 oktober was Amina nog op school toen vliegtuigen de hele stad begonnen te bombarderen. "Het hele schoolgebouw trilde en de kracht van de explosie brak alle ramen. Het leek net een aardbeving, maar aan het oorverdovende geluid konden wij horen dat er gebombardeerd werd. We waren allemaal in shock en we keken naar de leraar die de hele situatie onder controle probeerde te houden. Maar er was chaos in de schoolgangen; iedereen huilde, schreeuwde, probeerde weg te rennen. Op weg naar huis kwam ik mijn moeder tegen die naar me op zoek was. Het bombarderen begon een paar dagen later opnieuw: een vreselijk geluid. Ramen en daken werden opgeblazen. Een bom viel op het huis van onze buren waar een grote familie woonde. Ik kende alle kinderen, ze waren mijn vrienden. Vier zijn omgekomen en de ouders en de andere kinderen waren zwaargewond. Ik zag de stoffelijke resten van de kinderen. Armen, voeten en andere lichaamsdelen. En we konden het vreselijke geschreeuw van de slachtoffers horen."

zaterdag 27 februari 2016

Obama en Guantánamo Bay


Afgelopen week heb ik me verder verdiept in het onderwerp 'Guantánamo Bay' aangezien ik hier heel weinig over wist. De Verenigde Staten zijn vandaag de dag nog steeds in het bezit van de Guantanamobaai en bijhorden gevangenis. Toen ik diezelfde avond naar het nieuws keek, meldde Obama dat hij de gevangenis op Guantánamo Bay wil sluiten. In dit filmpje kan u zien waarom.

vrijdag 26 februari 2016

Waarom het thema oorlog in de basisschool aanbieden?

Is het onderwerp 'oorlog' geschikt voor het basisonderwijs? Ik vind dat dit thema zeker aan bod moet komen in de basisschool. Oorlogen zijn belangrijke periodes in de geschiedenis die de leerlingen helpen het heden te begrijpen en er anders naar te kijken. Leerkrachten vinden dit vaak een moeilijk thema, maar dat is geen reden om dit thema links te laten liggen.

Het is niet enkel belangrijk om de oorlogen uit de geschiedenis aan bod te laten komen. Ook de hedendaagse oorlogen zijn op dit moment heel belangrijk om te begrijpen en over te kunnen praten. Vaak komen deze oorlogen nog dichterbij dan men denkt door de grote verscheidenheid in achtergrond in onze samenleving. Het is belangrijk als leerkracht een antwoord te kunnen bieden op de vele vragen die komen uit verschillende leerlingen.

donderdag 25 februari 2016

De invloed van oorlog op mijn grootouders

Mijn grootouders hebben beiden de oorlog meegemaakt. Mijn grootvader was 17 jaar toen de Tweede Wereldoorlog begon en mijn grootmoeder was 11 jaar. Mijn grootvader is overleden toen ik 9 jaar was. Hij heeft tegen mij dus nooit veel over zijn leven tijdens de oorlog verteld. Wat we nu nog weten, is dat hij opgeëist werd door de Duitsers en in Duitsland moest gaan werken. Hij is in die periode ondergedoken en heeft zichzelf in leven gehouden door te stropen. Hij heeft een verschrikkelijke periode doorstaan en pas wanneer de oorlog op zijn einde liep, kon hij terugkeren. Zijn familieleden hebben lang niet geweten of hij nog in leven was. Eén van zijn broers is nooit naar huis teruggekeerd.

Met mijn grootmoeder heb ik, maar ook andere familieleden, al enkele keren een gesprek willen aangaan over haar ervaringen tijdens de oorlog. Mijn grootmoeder heeft tijdens die verschrikkelijke periode zo'n trauma's opgelopen dat ze er met niemand over wil praten. Het heeft een enorme impact gehad op haar jeugdige leven. Toen ze net 12 jaar was, is ze gewond geraakt door een schrapenel. Ze werd meteen naar het hospitaal vervoerd en heeft hier een lange tijd moeten verblijven. Als je haar nu ziet, 76 jaar later, zie je nog steeds de misvormingen in haar gezicht.

Donderdag 25 februari

Vandaag kon ik niet in de les aanwezig zijn. Dit vind ik zeer jammer aangezien ik de lessen van het keuzetraject elke dag interessanter vond worden. Het onderwerp vandaag was de Tweede Wereldoorlog. Dit is het onderwerp dat Rik en ik gebruiken voor onze ideeënmap. Dit had een heel zinvolle les geweest voor het uitwerken van de ideeënmap.

Ondertussen heb ik ook het boekje Adres Onbekend gelezen, wat me echt geïnspireerd maar ook geraakt heeft. De auteur heeft de oorlog 'voorspeld', wat ik nog steeds niet echt kan bevatten. Het lezen van het boekje was zeker een meerwaarde!

Macht

Na het lezen van het boekje, wilde ik te weten komen hoe iemand Wereldoorlog II heeft kunnen 'voorspellen'. Hiervoor wilde ik vooral meer weten over Hitler en hoe zijn macht ooit zo groot is kunnen worden.

Tijdens Wereldoorlog I
Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd in Duitsland in het algemeen en ook door Hitler met enthousiasme begroet, hij meldde zich in Beieren vrijwillig voor het leger aan. Tijdens deze oorlog heeft hij zich heel dapper gedragen waardoor hij veel erkenning kreeg. In 1918 raakte hij bij een gasaanval ernstig gewond. Hij bleef drie maanden blind als gevolg van de blootstelling aan mosterdgas. Hij verbleef lange tijd in een militair ziekenhuis waardoor hij de ineenstorting van het Westelijke front, onder andere als gevolg van de Amerikaanse interventie en door de uitputting van de laatste Duitse reserves, niet meemaakte. Zo geloofde Hitler heilig in de dolkstootlegende waarbij de nederlaag van het Keizerlijk leger werd toegeschreven aan het 'verraad van de socialisten, Joden, communisten en republikeinen'.

Na Wereldoorlog I
Hitler werd in 1919 lid van de kleine Deutsche Arbeiterpartei. De partij groeide pijlsnel door Hitlers organisatorische, retorische en hypnotiserende gaven. Hitler liet propagandamateriaal drukken dat hij desnoods zelf verspreidde en binnen de kortste keren waren de zalen gevuld met meer dan 2000 man. Hitler veranderde de naam van de partij in 1920 in de Nationalaasocialistische Arbeiderspartij (NSDAP). In 1921 werd hij partijleider.


Een bewaard gebleven brief uit 1919 getuigt dat Hitler zichzelf beschouwde als de enige die Duitsland naar een "wedergeboorte" kon leiden. Door onder meer agressieve publiciteit en Hitlers sprekerstalent, groeide het aantal toehoorders van de partij spoedig tot enkele duizenden per avond.
De partij groeide en daarbij de hoop op verandering.

Wegens een mislukte staatsgreep belandde Hitler in 1924 enkele maanden in de gevangenis. De periode in de gevangenis heeft hij nuttig besteed door zijn boek 'Mein Kampf' te schrijven. Het volk las zijn boek over de vorming van zijn denken, zijn ideeën en toekomstplannen.

Na enkele moeilijke jaren voor de partij kwam Hitler in 1934 aan de macht als rijkspresident én kanselier. Het volk zag een communistische regering als een groter kwaad dan een naziregering door de economische crisis die vooral in Duitsland heerste toen er een communistische regering was.

Hitler aan de macht
In juli 1933 werden alle partijen verboden, uitgezonderd de NSDAP. Naast de al spoedig alomtegenwoordige propaganda die over het Duitse volk werd uitgestort, zag Hitler terreur nu als een belangrijke machtsfactor. Vanaf de oprichting van de partij tot aan de ondergang werd geweld een veelgebruikt middel om oppositie de mond te snoeren. Ook ging hij over tot de uitvoering van zijn plannen, waaronder de aanleg van een groot Duits wegennet. Hij creëerde werkgelegenheid waardoor hij vertrouwen won.

In 1938 was het Duitse leger het laatste instituut dat mogelijk nog weerstand kon bieden aan de nazi's, maar na de Blomberg-Fritschaffaire in datzelfde jaar eigende Hitler zich ook het opperbevel van de Wehrmacht toe en ontsloeg onwillige militaire kopstukken.

Hitler stuurde doelbewust aan op een oorlog in Oost-Europa om de Duitse hegemonie in Europa veilig te stellen, maar hij zou volgens sommigen niet uit zijn geweest op een algehele Europese oorlog of een wereldoorlog. Aanvankelijk hoopte Hitler dat Duitsland zijn dominante positie op het Europese continent kon versterken. Polen, Hongarije, Tsjechoslowakije, Roemenië, Joegoslavië en Bulgarije zouden satellietstaten worden van Duitsland, die bovendien met hun economieën dienstbaar zouden zijn aan die van Duitsland.

woensdag 24 februari 2016

Benaming

Tijdens de oorlog werd deze oorlog De Groote Oorlog genoemd. Achteraf kreeg hij de naam 'Wereldoorlog I'. Deze benaming werd voor het eerst gebruikt in 1920 door de Britse legerofficier Charles à Court Repington, die later militair correspondent werd, in zijn boek The First World War 1914-18 (verschenen in 1920). Hij voorspelde dat de Eerste Wereldoorlog een tweede wereldoorlog zou uitlokken.

Ervaringen Kerstmis 1914

In augustus 1914 begon de Grote Oorlog en honderdduizenden soldaten trokken naar de loopgraven, het noodlot tegemoet. Al gauw bleek dat een snelle overwinning ondenkbaar was. Het Westelijke Front werd de dodelijkste plaats ter wereld. Maar in december volgde een onwaarschijnlijke overwinning. Het was geen overwinning van generaals of van wapens, maar een overwinning, zoals de wereld er nog nooit één gezien had...

Ervaringen van soldaten Kerstmis 1914
"Er lagen twee Franse doden tussen onze linies, en de Duitsers hielpen ons om een graf te graven. Eén van de officieren leidde de begrafenisplechtigheid. Dat was iets dat ik nooit zou vergeten. Zowel Duitsers als Britten die de laatste groet brachten aan Franse doden."

Soldaat Alex Walker

"Beste papa, mama en de meisjes,

Ik schrijf jullie gewoon om te zeggen dat ik een hele leuke kerst heb gehad. Dit was het mooiste voorbeeld van vrede en goede wil dat ik ooit gezien heb. Eén van onze officieren nam een foto van Duitsers en geallieerden samen. Mensen van beide linies ontmoetten elkaar in niemandsland, en we brachten er de dag door. We ruilden sigaretten. Het was een beetje zoals het volk bij een voetbalwedstrijd, weet je. En we ruilden allerlei dingetjes om te eten, net zoals schooljongens thuis."

Soldaat Leslie Walkinton

"Wij Duitsers hebben goed gelachen toen de Schotten onthulden dat ze geen ondergoed droegen onder hun kilt. We floten en riepen, telkens als we een blik opvingen van het blote achterste van gisteren's vijand."

Soldaat Hamid Maulid

dinsdag 23 februari 2016

Conflict tussen Cuba en de Verenigde Staten

Een onderwerp dat me vandaag tijdens de les heel erg aansprak was het jarenlange conflict tussen Cuba en de Verenigde Staten.

De Cuba crisis
In 1959 werd Fidel Castro premier van Cuba. Deze man onderhield sterke banden met de Sovjet-Unie en voerde in Cuba het communisme in als regering. Cuba werd dus een dictatuur en dit vond buurland Amerika alles behalve prettig. Toen de president Kennedy in 1960 in Amerika aan het bewind kwam besloot hij wat aan de communistische dreiging te doen. Een gewapende ingreep leek Kennedy de beste keuze maar dan zonder Amerikaanse soldaten. De inzet van die soldaten zou er voor kunnen zorgen dat de Amerikanen de eerste stap zetten naar een openlijke oorlog. Dit was niet verstandig gezien de internationale betrekkingen en de kans op een conflictuitbreiding. De Amerikanen hadden andere soldaten nodig. Er werd voor gekozen om in het geheim Cubaanse vluchtelingen en verbande personen te rekruteren voor een gewapende strijd. Ondanks Amerika deze personen gedurende een korte periode probeerde om te vormen tot echte strijders, verloren de Amerikanen op 17 april 1961 de strijd in de zogenoemde Varkensbaai tegen de gevechtseenheden van Fidel Castro. Amerika probeerde dit incident in de doofpot te stoppen, maar al gauw kwam ook de toenmalige Sovjet-Unie hierachter. Na dit incident zocht de Sovjet-Unie nog meer toenadering tot Cuba.

De Amerikanen reageerden op de toenadering van Cuba met de Sovjet-Unie door regelmatig verkenningsvluchten uit te voeren rond Cuba. In oktober 1962 ontdekten de Amerikanen dat er kernraketten waren geplaatst op het eiland. Er werd besloten om een militaire blokkade tegen Cuba op te werpen. President Kennedy verzocht tijdens een toespraak de Cubanen om de kernraketten te verwijderen. Hieraan gaf Cuba geen gehoor. Enkele dagen later kwam het bijna tot een militair treffen, toen Sovjetschepen met kernraketten aan boord de blokkadezone van de Verenigde Staten naderden. Uiteindelijk werd er een akkoord bereikt. Er werd afgesproken dat de kernraketten op Cuba zouden worden verwijderd. De Amerikanen moesten hun kernraketten in Italië en Turkije laten
weghalen.

Guantánamo Bay
Ondanks het jarenlange conflict tussen Amerika en Cuba, bezit Amerika al meer dan honderd jaar de Guantánamo Bay op Cuba. De basis Guantánamo Bay werd gevestigd in 1898, toen de VS aan het eind van de Spaans-Amerikaanse Oorlog Cuba op Spanje veroverden door de invasie van Guantánamobaai. Sindsdien huurt Amerika het gebied van Cuba. Hiervoor zou Amerika ca. 4000 euro huur moeten betalen aan Cuba. Amerika heeft de volledige macht en controle over de Guantánamo Bay. In het laatste kwart van de twintigste eeuw werd de basis gebruikt om Cubaanse en Haïtiaanse vluchtelingen te huisvesten die op zee waren onderschept. Vanaf 2002 echter wordt een gedeelte van de basis gebruikt om verdachte al Qaida- en Talibangevangenen uit onder andere Afghanistan vast te houden. Omdat de soevereiniteit van Guantánamo Bay uiteindelijk bij Cuba lag, stelden de Amerikanen dat personen die in het detentiekamp werden vastgehouden juridisch buiten de Verenigde Staten zouden verblijven. Daarom zouden de gevangenen niet op dezelfde constitutionele rechten aanspraak kunnen maken, die zij op Amerikaans grondgebied zouden hebben. Hierdoor zouden zij gemarteld kunnen worden, zonder dat daarmee de wet dan zou worden overtreden.

Tegenwoordig
Na decennia van spanningen begonnen onderhandelingen in 2015 tussen de Verenigde Staten en Cuba om de relaties tussen beide landen weer te ontdooien. Eigenlijk ongelofelijk als je nadenkt over het feit dat de VS het land al meer dan een halve eeuw probeert te saboteren.


maandag 22 februari 2016

Begrip 'oorlog'

Oorlog is een complex en moeilijk te omschrijven begrip. Er is geen definitie van 'oorlog' vastgelegd.
Wanneer kunnen we dan van oorlog spreken? Volgens verschillende onderzoekers moet men voldoen aan volgende criteria:
  • Er vallen minstens 1000 doden op het slagveld per jaar.(Frankel telt ook doden die indirect vielen ten gevolge van hongersnood, ziekten of epidemieën mee.)
  • Het is van tevoren voorbereid en/of wordt onderhouden door grootschalige organisaties door middelen als rekrutering, training en opstelling van troepen; de aanschaf, opslag en distributie van wapens en munitie.
  • Het wordt gewettigd door opgezette regeringsorganisatie, zodat de moord op grote schaal niet als misdaad maar als plicht wordt gezien.
  • Eén of meer overheden zijn betrokken.