dinsdag 23 februari 2016

Conflict tussen Cuba en de Verenigde Staten

Een onderwerp dat me vandaag tijdens de les heel erg aansprak was het jarenlange conflict tussen Cuba en de Verenigde Staten.

De Cuba crisis
In 1959 werd Fidel Castro premier van Cuba. Deze man onderhield sterke banden met de Sovjet-Unie en voerde in Cuba het communisme in als regering. Cuba werd dus een dictatuur en dit vond buurland Amerika alles behalve prettig. Toen de president Kennedy in 1960 in Amerika aan het bewind kwam besloot hij wat aan de communistische dreiging te doen. Een gewapende ingreep leek Kennedy de beste keuze maar dan zonder Amerikaanse soldaten. De inzet van die soldaten zou er voor kunnen zorgen dat de Amerikanen de eerste stap zetten naar een openlijke oorlog. Dit was niet verstandig gezien de internationale betrekkingen en de kans op een conflictuitbreiding. De Amerikanen hadden andere soldaten nodig. Er werd voor gekozen om in het geheim Cubaanse vluchtelingen en verbande personen te rekruteren voor een gewapende strijd. Ondanks Amerika deze personen gedurende een korte periode probeerde om te vormen tot echte strijders, verloren de Amerikanen op 17 april 1961 de strijd in de zogenoemde Varkensbaai tegen de gevechtseenheden van Fidel Castro. Amerika probeerde dit incident in de doofpot te stoppen, maar al gauw kwam ook de toenmalige Sovjet-Unie hierachter. Na dit incident zocht de Sovjet-Unie nog meer toenadering tot Cuba.

De Amerikanen reageerden op de toenadering van Cuba met de Sovjet-Unie door regelmatig verkenningsvluchten uit te voeren rond Cuba. In oktober 1962 ontdekten de Amerikanen dat er kernraketten waren geplaatst op het eiland. Er werd besloten om een militaire blokkade tegen Cuba op te werpen. President Kennedy verzocht tijdens een toespraak de Cubanen om de kernraketten te verwijderen. Hieraan gaf Cuba geen gehoor. Enkele dagen later kwam het bijna tot een militair treffen, toen Sovjetschepen met kernraketten aan boord de blokkadezone van de Verenigde Staten naderden. Uiteindelijk werd er een akkoord bereikt. Er werd afgesproken dat de kernraketten op Cuba zouden worden verwijderd. De Amerikanen moesten hun kernraketten in Italië en Turkije laten
weghalen.

Guantánamo Bay
Ondanks het jarenlange conflict tussen Amerika en Cuba, bezit Amerika al meer dan honderd jaar de Guantánamo Bay op Cuba. De basis Guantánamo Bay werd gevestigd in 1898, toen de VS aan het eind van de Spaans-Amerikaanse Oorlog Cuba op Spanje veroverden door de invasie van Guantánamobaai. Sindsdien huurt Amerika het gebied van Cuba. Hiervoor zou Amerika ca. 4000 euro huur moeten betalen aan Cuba. Amerika heeft de volledige macht en controle over de Guantánamo Bay. In het laatste kwart van de twintigste eeuw werd de basis gebruikt om Cubaanse en Haïtiaanse vluchtelingen te huisvesten die op zee waren onderschept. Vanaf 2002 echter wordt een gedeelte van de basis gebruikt om verdachte al Qaida- en Talibangevangenen uit onder andere Afghanistan vast te houden. Omdat de soevereiniteit van Guantánamo Bay uiteindelijk bij Cuba lag, stelden de Amerikanen dat personen die in het detentiekamp werden vastgehouden juridisch buiten de Verenigde Staten zouden verblijven. Daarom zouden de gevangenen niet op dezelfde constitutionele rechten aanspraak kunnen maken, die zij op Amerikaans grondgebied zouden hebben. Hierdoor zouden zij gemarteld kunnen worden, zonder dat daarmee de wet dan zou worden overtreden.

Tegenwoordig
Na decennia van spanningen begonnen onderhandelingen in 2015 tussen de Verenigde Staten en Cuba om de relaties tussen beide landen weer te ontdooien. Eigenlijk ongelofelijk als je nadenkt over het feit dat de VS het land al meer dan een halve eeuw probeert te saboteren.


2 opmerkingen:

  1. Wat ook leuk is om weten: door het decennialange embargo tegen Cuba was het onmogelijk om auto's te kopen uit het westen. Als gevolg daarvan is Cuba vergeven van (dure) antieke auto's en moto's en zijn de Cubanen verschrikkelijk goed in het oplappen van die dingen.
    http://www.bbc.com/news/magazine-33884714

    BeantwoordenVerwijderen
  2. interessant thema! en ook terug erg actueel!

    BeantwoordenVerwijderen